Egy kis etikett kölyökvásárláshoz

Hogyan vegyünk kölyköt?

Egy Golden retriever kölyök nem egy kiló cukor. És nem csak az ára miatt.

Igen, egyszerűsíthetnénk, hogy a tenyésztő szolgáltat, el akar adni, ezért a „vevő az úr”. De aki ezt hiszi, az tévúton jár. A tenyésztő (mármint aki tényleg az vagy az szeretne egyszer lenni) általában nem ebből él, legalábbis Magyarországon. Ő nem eladni akarja a kutyát bármi áron, hanem felelős gazdát, családot találni a kölyöknek.

Egyáltalán nem mindegy, kihez, milyen körülmények közé kerül a kölyök. Így az sem mindegy, számára szimpatikus-e a gazdi jelölt. Természetesen ez fordítva is igaz. Senki ne vegyen kutyát olyan tenyésztőtől, aki nem szimpatikus, akkor keressen másikat.

Mit tegyünk?

Legalább 2-3 jónak tűnő kennelt és almot válasszunk ki! (a keresésről itt bővebben is írunk) Ha lehet, látogassuk is meg őket, akár még a kicsik születése előtt. Nézzük meg a szülőket (mondjuk a papa lehet, hogy külföldi, de a papírjairól akkor is legyen másolat), nézzük meg hogyan és hol tartják a kutyákat, hol fognak nevelkedni a kicsik. Igen, egy normális tenyésztőnél nem olcsó egy kutya, de ezért sok minden el is várható. Ha nem szimpatikus a tenyésztő (előfordulhat), akkor válasszunk másikat. Nem csak kölyköt veszünk, hanem barátra is lelhetünk. Ha nincs szimpátia, hogyan kérjünk tanácsot, ha gondunk van?

Azon viszont ne lepődjünk meg, ha a tenyésztő is kérdez. Nem az érdekli, mennyit keresünk, gazdagok vagyunk-e, hanem tudni akarja, hová kerülne a kölyök, ha úgy alakul.  Ne sértődjön meg senki, kérdezni neki is joga van, akárcsak nekünk.

Mit NE tegyünk?

Külön szeretném felhívni minden kutyakereső figyelmét, hogy a “Helló, kiskutyát szeretnék, mennyibe kerül?” szöveg nem a legjobb belépő! Ha nem érted miért, akkor majd rájössz, ha senki sem válaszol, csak a szaporító, hogy 20 ezer.

A bunkó, bemutatkozás nélküli érdeklődés sokat elárul az emberről. Ne csodálkozzon senki, ha ilyen embernek nem akar kiskutyát adni a tenyésztő, akkor sem, ha akár az egész almot meg tudná fizetni.

Akár telefonon, akár e-mailen érdeklődik valaki, vegye a fáradságot és mondja el, írja le, kicsoda, miért szeretne kiskutyát, volt-e már kutyája, szukát vagy kant szeretne, milyen célra keres kutyát (vadászathoz, terápiás kutyának, kiállítási vagy tenyésztési célból, családi kedvencnek) hol él, hogyan él, hol tartaná a kutyát, várhatóan milyen élete lenne. Ez mind-mind fontos információ, hogy a tenyésztő eldönthesse, jó helyre kerülhet-e a kölyök.

Ha pedig válaszolt a tenyésztő, de túl magas az ár vagy talált egy másik kölyköt, ami jobban tetszik, vagy egy szimpatikusabb kennelt, akkor illik legalább annyit válaszolni, hogy köszöni, de végül más mellett döntött.

Legyünk kulturáltak, vevők és tenyésztők egyaránt.