A Golden retriever kölyök ára

Az itt szereplő információkat igyekszünk aktualizálni. Az árak nagyságrendet jelölnek inkább, és ahogy alább is részletezzük sok minden befolyásolja. (persze aki nem akarja érteni, az nem fogja megérteni, ezzel nem tudunk mit kezdeni) Mindenki maga mérlegelheti az adott párosítás/alom esetében, hogy megér-e számára annyit a kölyök, amennyit a tenyésztője kér érte. Semmi sem kötelező. Sem kutyát venni, sem drága kutyát venni. Keresgélni kell, beszélgetni kell, meg kell látogatni a tenyésztőket, meg kell nézni a kiskutyákat, és utána mindenki szabadon eldöntheti, honnan vesz végül kölyköt.

Sokaknak a legfontosabb kérdés: Mennyibe kerül egy Golden retriever kölyök?

Egy törzskönyves, megbízható helyről származó Golden retriever kölyök ára kb. 200-250.000 Ft-nál kezdődik (ma már ez a gyakoribb még nem kiemelkedő szülők esetén is – azon lehet vitatkozni, minden párosítás ér-e annyit, amennyiért adják, de itt nem ez a lényeg), és messze nem itt ér véget. Nem 20, nem 30 vagy 40 ezer forint, bár a szaporítók is szeretik már 70-100-120 ezer forintra belőni az árakat, mivel a megbízható kölykök egyre drágábbak, így ők is árat emelnek – ami persze nem jár együtt azzal, hogy bármit is változtatnának a kölykökkel kapcsolatos tevékenységükön és hazudni is simán hazudnak bármit. Időnként ki lehet fogni 1-1 korrekt, de nem túl drága almot, de ez nagyon ritka, sokat kell várni, keresgélni, érdeklődni. DE! Azt már több helyen is írtuk, hogy kereséskor ne az árral kezdjük!!! Persze, fontos az ár, de illene megérteni, hogy nem 1 kiló akciós cukorról beszélünk, hanem egy élőlényről! Vegye mindenki a fáradtságot, és legalább mutassa be magát, hogy hová, miért kerülne a kölyök, mik a terveik vele, miért ezt a fajtát szeretnék (nem biztos, hogy mindenkinek a golden a megfelelő). Senki se csodálkozzon, ha egy “Önöknél mennyi egy kölyök?” szövegű e-mailre nem érkezik válasz.

Sok a szaporító, ne dőljünk be nekik!

Egy kiműveltebb szaporító hazugságai, csúsztatásai: “Golden retriever kölykök (világos krém és sötét arany színűek) eladók, teljes körű egészségügyi és fajtatisztasági garanciával, hivatalos, regisztrált oltási könyvvel, egyedi azonosítóval (mikrochip), rendszeresen, féregtelenítve, többféle, széles spektrumú szerekkel.” Milyen garancia? Az övé? Ha vannak tényleg hivatalos és valódi papírjai a szülőknek, akkor a kicsik miért is nem lehetnek törzskönyvesek? Mert ők furcsamód nem azok! Milyen a nem hivatalos, nem regisztrált oltási könyv?

Ha 20-50-70 ezer forint között lát eladó kölyköt, akkor ott sok mindenre számíthat, de korrekt tenyésztőre, minőségi kölykökre nem! Sőt, az egyik nagy probléma az, hogy sokan közülük már elkezdték 100-150.000 Ft-ért árulni a kicsiket!

Hogy kik a szaporítók és mit várhat tőlük, már leírtuk, olvassa el, mert nagyon hasznos lehet.

Mit számít a törzskönyv? Nekünk az nem kell, így sokkal olcsóbb.

Egy kölyök árát nem maga a “törzskönyv” határozza meg, hisz az mindössze pár ezer forint költség. De ahhoz, hogy egy kölyök származási lappal rendelkezzen, a szülőknek és az ő szüleiknek is számtalan dolgot kellett már teljesíteniük, amik (micsoda meglepetés) bizony pénzbe kerülnek. Egészséges, jó temperamentumú, igazi Golden retriever kutyára vágyunk? Akkor bizony azt meg kell fizetni. Ahogy bármi mást is vesz az életben, ha korrekt minőséget keres, akkor annak ára van. Egy bizonyos összeg alatt már egész biztosan nem azt kapja, amit szeretne.

Sajnos nagyon sokan azt hiszik és mondják, hogy a pedigrees kutya csak flancolás, nem jók semmire (pl. vadászatra), de ez bizony butaság, nem sok fogalmuk van arról, hogy miről beszélnek. Persze abban igazuk van, hogy önmagában attól, hogy egy kutyának van származási lapja, még nem lesz automatikusan szuper vadászkutya (vagy más munkát végző kutya). De az ősök igenis alapvetően meghatározzák, hogy milyen lesz a kölyök, mi várható tőle, míg egy bizonytalan (ismeretlen) szülőktől származó kölyök esetében azért ez sokkal kevésbé kiszámítható.

Szóval, egy kölyök ára nem magától a származási laptól lesz ennyi.

Biztosan azért drága a kölyök, mert a tenyésztők ebből élnek! Nem.

A kutyák tenyésztése (ha valóban tenyésztésről beszélünk) egy nagyon drága hobbi. A tenyésztő (a nagy többség) nem ebből él, dolgozik, mint bárki más, csak épp nem más hobbira költi a “felesleges” pénzét, hanem a kutyáira. Bár sokan gondolják, mondják, hogy “halálra” keresik magukat, de ez elég nagy butaság. Aki ezt mondja, az sosem tenyésztett kutyát és fogalma sincs arról, hogy ez mennyire nem így van.

Hogy mégis miért kerül akkor ilyen sokba (igen, ez sok pénz), miért ennyi egy Golden retriever kölyök ára? Nézzünk néhány költséget, amik nagyjából segítenek megérteni, miért nem kerülhet egy kölyök 20-30 ezer forintba.

“De miért kerül sokba egy Golden retriever kölyök? Hisz nem kerül semmibe egy alom.”

A tenyésztéshez 2 kutya kell, egy kan és egy szuka. Vagy mind a kettő a tenyésztőnél van, vagy csak a szuka, de mindenképpen pénzbe kerül mind a kettő.

Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy mind a két kutya a tenyésztőnél van, és számoljunk csak 250.000 Ft-al kutyánként, ez máris 500.000 Ft. Ekkor még nem kimagasló szülőktől származó, esetleg külföldi, neves tenyésztőnél született kutyáról beszélünk, hanem egy korrekt hazai Golden retrieverről. (Egy külföldi kutya ára kb. 1000-1500 eurónál (300-450.000 Ft-nál) kezdődik és a tenyésztőtől, vérvonaltól függően az ára lehet akár 800.000 Ft is, esetleg még több, ne gondolja senki, hogy egy ilyen kutya és egy sikeres külföldi kan külföldi fedezéséből születendő kölyök annyiba kerül, mint az egyszerűsített példa esetében! Hogy ki, milyen kutyát fedeztet és ehhez milyen fedezőkant használ az már tenyésztési cél kérdése. Ki ilyen, ki olyan utat választ a céljai eléréséhez, van aki könnyebbet, van aki nehezebbet, ezt is mindenki maga dönti el. A cél alatt pedig nem a tenyésztésből történő megélést értjük(!), hanem azt, hogy milyen kölyköket szeretne, ha születnének, és azok felnőttként milyenek lesznek.)

A két kutyát fel kell nevelni. Ha mondjuk 2 éves korukban születne az első alom, akkor havi 1 zsák táp etetése esetén (egy minőségi, de nem prémium táppal számolva, mondjuk 12.000 Ft/zsák áron) egy kutya évi 144.000 Ft-ba kerülne, ez 2 év alatt már 288.000 Ft/kutya, 2 kutya így 576.000 Ft.

Mi van még?

Eddig 1.076.000 Ft-nál tartunk, és még semmi mást nem számoltunk, mint a két kutya megvételét (nem kimagasló eredményű felmenőkkel) és etetését! Nem számoltunk porcerősítővel vagy bármilyen más étrendkiegészítővel.

A kutyákat ugyanúgy állatorvoshoz kell vinni, oltatni kell és náluk is előfordulhat ilyen-olyan betegség. A kölyökkori oltásoktól kezdve a kontrollokon át, ha semmi komolyabb gond nem volt velük (pl. babézia kullancs miatt, ami bármikor megtörténhet sajnos), akkor a 2 kutya évente minimum 50.000 Ft (inkább több!), így ez ismét 100.000 a 2 évre vetítve.

A kullancsok elleni védelem kutyánként évi 10.000 (mondjuk Killtix, ami kb. 6 hónapra jó), ez 20.000 Ft két kutyánál.

A tenyésztés alapkövetelménye a tenyészszemle és képességvizsga, kutyánként 12.000 Ft (vagyis 24.000), amihez szükség van GRK tagságra is (évi 9.000 Ft, 18.000 a 2 évre).  Most azzal nem számolunk, hogy a kutyákat esetleg képezni, tanítani is kellene, aminek még akkor is van költsége, ha mi magunk csináljuk bárki segítsége nélkül. Ezt nem lehet a kertben megtenni, de ezt most hagyjuk.

Ha rendelkeznek a fenti vizsgákkal, szükség van egészségügyi szűrésekre is, minimálisan (!) csípő-, könyök- és válldiszplázia (HD, ED, OCD, így is láthatjuk honlapokon kiírva) valamint 1 évnél nem régebbi szemszűrésre. A diszpláziaszűrések egy nem drága orvosnál kb. 30.000 Ft-ba kerülnek (2×30.000=60.000 Ft), amit az MKOE hitelesíthet (12.000 Ft/kutya, azaz 24.000). Szemszűrés kutyánként mondjuk 6.000 Ft, ez újabb 12.000.

Jó jó, de most már csak meg kell születnie a kölyköknek…

Most tartunk 1.334.000 Ft-nál, de még csak fedeztetve sem lett a kutya és csak a nagyon-nagyon alap, kötelező költségeket számoltuk, azokat is nagyon visszafogottan.

A tenyésztéshez, pedigree-hez kell kennelnév, a kutyák tenyésztésbe vétele a klubnál, plusz fedeztetési jegy, alomellenőrzés, stb., ezek mondjuk legyenek 40.000 Ft.

A fedeztetés előtt nem árt állatorvosi vizsgálat, és akár herpesz vírus elleni oltás, és egyéb megelőzések kutyáink és a kölykök érdekében, progeszteron szint mérés, stb., ez ismét kb. 40.000 Ft.

Ha minden rendben van, sikeres a fedezés, mi vezetjük le a szülést/ellést (császármetszés min. 70.000 Ft, ha esetleg valamiért arra van szükség), akkor csak az anya ellenőrzése kerül kis pénzbe, hogy valóban kint van-e minden kölyök, ez utóbbi legyen csak 5.000 Ft az állatorvosunknak.

Végre megszülettek a kölykök

Születik mondjuk 8 kölyök, akik neveléséhez sokkal több eledel kell a mamának, és egy idő után a kölyköknek is kell a kölyöktáp, így elfogy kb. 8 zsák a 8 hét alatt. (egyszerűsítek, mert ennél akár több is kellhet, hisz csak az anya a szokásos napi mennyiség többszörösét kell egye, hogy rendesen táplálni tudja a kicsiket, és persze a kölykök száma is befolyásolja a tápfogyást) 8×12.000 (egyébként a jó kölyök táp inkább több, de maradjunk ennyinél), 96.000 Ft. (ha tápszer is kell, akkor ez sokkal több pénz.)

A 8 kölyök féreghajtásai, oltásai, származási lapjai, orvosi költségei, csipezések mondjuk 200.000 Ft-ba kerülnek (nagyon visszafogottan kalkulálva!). Ha nem jön közbe a kicsiknél egy hasmenés vagy bármi egyéb, akkor szerencsés esetben ennyiből megúszható. De valószínűbb, hogy közbejön még némi váratlan dolog. Hol is tartunk? Ez eddig 1.715.000 Ft.

Tehát, eddig semmi mást nem számoltunk össze, mint az alapvető, kvázi kötelező költségeket, amik minimálisan elvárhatóak azért, hogy olyan Golden retriever kölyök születhessen, akivel bárki boldogan élhet, akit nyugodt szívvel lehet ajánlani bárkinek.

Milyen költségeket nem számoltunk?

Nem számoltunk egyéb költségeket. Pedig ezek a kutyák ugyanúgy kapnak játékokat, fekhelyet, jutalomfalatot, pórázt, bilétát, stb. Elletőláda, a kicsik alá petbed vagy más, infralámpa, áramköltség, idő és energia a tenyésztő részéről, és a többi. És nem számoltunk tréning és kiállítási költségeket sem. Pedig ez utóbbi is komoly összeget emészt fel. Egy hazai kiállításra egy kutya nevezése mondjuk 8.000 Ft. Itthon csak a nevezési és mondjuk az utazási költséggel (autópálya díj, üzemanyag) kell számolni. De egy külföldi kiállítás egy közeli országban 1 kutyával is már kb. 100.000 Ft (nevezés, szállás, üzemanyag autónak és nekünk). Azok a kölykök, akiknek a szülei már sok kiállításon nyertek nem csak azért kerülnek többe, mert eleve sokkal többet költött rájuk a tenyésztő, mint arra, aki nem csak nem nyert, hanem nem is volt kiállításon, de a kerten/kennelen kívül sem. Hanem azért is, mert az a kutya esetleg már sokszor, sok országban bizonyította (nem csak kisebb magyar kiállításokon, hanem nagy, nemzetközi kiállításokon is), hogy valóban magas minőséget képvisel a fajtán belül, aminek ára van. Nem szerb/macedón/román/stb. CH címre gondolunk.

De, ha ezektől a költségektől eltekintünk, és a kölyköket annyiért adjuk csak, amennyiért 2 évvel korábban a szüleiket vettük (azaz 250.000 Ft-ért), akkor a 8 kölyök 2.000.000 Ft, amiből a tenyésztőnek még adóznia is kell, ugyanis a fenti költségek nagy részét nem számolhatja el költségként. Vicces, ugye?

Tényleg ezen gazdagodnak meg a tenyésztők?

Akkor a fenti számok és erősen leegyszerűsített számtan alapján: 2.000.000 – 1.715.000 = +285.000 Ft

Mindezt úgy, hogy fentebb már nagyvonalúan lemondtunk számtalan olyan költségről, ami ettől még létezik (klubtagságok, további szűrések, utazások, az alomneveléssel járó plusz idő és energia, stb., stb.), és persze ideális esetet vettünk alapul, ahol semmi sem jön közbe, még egy kis gyomorrontás sem.

Ezért mondtuk azt, hogy ez egy drága hobbi, nem ebből él meg egy lelkiismeretes tenyésztő. De ez nem baj. Nem kell sajnálni a tenyésztőt, mert szereti, amit csinál, ezért éri meg neki így is, mert nem a pénzért csinálja.

Mi a helyzet egy szaporítós kölyökkel?

Viszont fordítsuk meg egy kicsit a matekot. Az, aki 20-30-40.000 Ft-ért ad egy kölyköt, vajon hol spórol a költségeken? Nos, ők jellemzően nem azok, akik annyira imádják a kutyákat, hogy almonként akár 1 milliót szeretnének bukni rajta (a fenti költségek és az ő eladási áraik alapján – attól, hogy olcsón adja a kölyköt, a költségei még azonosak lennének, ha…!). Szóval, akkor hol spórolnak? Olcsón veszik a tenyészkutyát? Vajon kitől születik az a kölyök, akit Golden retrieverként adnak el? Nem minőségi eledelt adnak a szukának? Vajon mit ehet akkor az a kutya, akitől egy kölyköt ennyi pénzért adnak? És milyen kölykök születnek egy ilyen “jól” táplált kutyától? Vajon mennyiszer fog szülni az a szegény szuka? Minden tüzelés alkalmával fedeztetni fogják? Hányszor, hány éves koráig? És ha már nem tud szülni, mi lesz a sorsa? Hogyan fognak spórolni, ha már semmi pénzt nem tudnak kihozni belőle??? És mit esznek azok a kölykök, száraz kenyeret? Vajon attól a valamitől hogyan fejlődnek? Milyen felnőtt lesz majd belőlük? Vajon a szülőknek a kötelező szűrései valóban megvannak? A kicsik valóban kaptak féreghajtót és oltást vagy csak azt mondják? Vajon mennyit foglalkoznak ezekkel a kölykökkel, ha minden egyéb dolgon spórolnak? És vajon ezt a spórolást ki fizeti meg sokszorosan? Vajon kapunk tőlük tenyésztői szerződést? Vállalnak garanciát a kölykökre? Gondolkodjanak el ezeken, és utána döntsék el, honnan és milyen kutyát szeretnének.

“Ez nagyon drága, ennyit nem akarok költeni.”

A 250 vagy akár 300 ezer forint sok pénz? Így van. Nagyon sok pénz. De el kell döntenünk, mit szeretnénk. Szeretnénk olcsón Golden retriever kutyát, de nem konkrétan szaporítótól? Akkor keressük fel a Retriever fajtamentőket, és fogadjunk örökbe tőlük!!! Esetleg nézzünk szét menhelyeken. Sajnos pont a szaporítóktól származó retrieverekből van választék bőven. De, ha már olcsón akarunk kutyát, akkor rajtuk segítsünk, válasszuk őket, és ne miattunk szülessenek újabb és újabb menhelyi kutyusok.

Ha viszont megbízható helyről szeretnénk szép és jó kutyát, de egyszerre nem tudunk ennyit kiadni érte, akkor várjunk és spóroljunk. Nem szégyen ez, az emberek többsége nem gazdag. De havi 15-20.000 Ft-ot talán félre tudunk tenni. Mert, ha nem, akkor miből akarjuk fedezni a kutya költségeit, amikor nálunk van? Mert alap esetben minimum ennyivel azért számolnunk kell. Viszont, ha félreteszünk ennyit, akkor kb. 1-1,5 év múlva, már olyan kölyköt vehetünk, aki hosszú évekre boldoggá tehet minket.