Miért van szükség kutyabilétára?

Miért fontos a kutyabiléta? Chipleolvasó nincs mindenkinél, telefon viszont igen!

Kell-e kutyabiléta, ha van a kutyában chip? Sokan feleslegesnek gondolják a kettőt együtt. De! Igaz, hogy már törvény írja elő a chip-ek beültetését, de egyelőre tulajdonosváltáshoz kötik. Azaz pl., ha menhelyről fogadunk örökbe, vagy tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát, akkor már beültetett chippel kerül(het) hozzánk. A feltételes mód inkább a “tenyésztőkre” – az idézőjel NEM véletlen! – érvényes, mert számtalan szaporító kínál megvételre úgy kiskutyát, hogy törzskönyv és chip nélkül is elviheti leendő gazdija. (arra hivatkozva, hogy ezért olyan olcsó, miközben ez egy kölyök költségeinek csak töredéke, és így végül a gazdinak kellene közvetlenül ennek a költségeit állnia, állatorvosának pedig figyelmeztetnie ennek szükségességére)  De már most is rengeteg kutya él az országban (remélhetőleg) boldogan, chip nélkül, és nem is várható, hogy beültetik (hisz nem akarják eladni a családi kedvencet), valamint jó pár nem tervezett alom születik, ahol a kicsik szerencsés esetben ismerősökhöz, barátokhoz kerülnek. Ilyenkor általában szintén elmarad a chipezés, sajnos az állatorvosok pedig gyakran nem ellenőrzik ennek meglétét.

Persze a chip beültetése bármikor megoldható (és ajánlott!), mégis sokan – főként anyagi okok miatt – inkább kihagyják.

Olcsóbb megoldás a kutyabiléta, bár a legnagyobb biztonságot mégis inkább a kettő együtt (chip és kutyabiléta) adhatja.

A chip hátránya a jelenlegi rossz és körülményes, különböző adatbázisokra épülő regisztráció, melynek rendbetétele ugyan folyamatban van, de még nem teljes. Továbbá a chip nem látható. Ez főleg akkor lehet hátrány, ha az általunk imádott és egyébként édes, jól nevelt, emberszerető keverék kutyánk elkóborol. Ahhoz, hogy a chipet leolvassák, el kell jutnia egy állatorvoshoz vagy menhelyre. De semmi sem árulkodik arról, hogy Ő csak egy alkalmi “szökevény” és gazdája már tűvé tette érte a környéket, és nem egy rutinos csavargó, akit – ha vannak is gazdái – nem szívesen látnak otthon. A kutyabiléta már ennek felismerésében is segít!

Egy kutya, akinek a nyakában biléta lóg, egész biztosan hiányzik a családjának, ráadásul még a legközelebbi állatorvosig/menhelyig sem kell elvinni, hisz a nyakában ott az elérhetőség, így nagyobb eséllyel lesz olyan, aki befogja és értesít minket. Vagyis sokkal rövidebb ideig bolyonghat kedvencünk mindenféle veszélynek kitéve, gyorsabban kerülhet vissza hozzánk, így rengeteg plusz stressztől és esetleges (pl. baleset) kiadástól is megmenekülhetünk.

Milyen kutyabilétát vegyünk?

Alapvetően szinte mindegy, bármelyik többet ér, mintha nem lenne. Persze, ha már pénzt adunk érte, akkor az sem árt ha szép és tartós is! Ha gyenge anyagból készül, rossz a rögzítő karika, akkor könnyen sérülhet, elveszhet, a gravírozás lekophat. Nekünk és a legtöbb ismerősünknek a svájci Red Dingo cég által készített kutyabiléták váltak be leginkább.

Ezek nem csak szépek, nagyon sok stílusban, mintával készülnek, de rendkívül tartósak, erős karikával kaphatóak. Nem kapható sok helyen, de az egyik ilyen webshop a kutyabiletak.hu, és még garancia is van rájuk.

Forrás: kutyabiletak.hu