A Golden retriever kölyök etetése

A golden retriever kölyök etetése (ahogy más kölyök kutya etetése is) rendkívül fontos! A helyes táplálék megválasztása és adagolása hosszú évekre (lényegében örökre) meghatározhatja a kutyánk fejlődését vagy akár egészségét.

A velünk élő kutyák a farkastól eltérőn már igénylik a napi, rendszeres étkezéseket, melyek nem csupán a táplálékigény kielégítésére szolgálnak, hanem egyfajta viszonyítási alapként rendszert is visznek a napokba (számukra sokkal fontosabb a kiszámítható napirend, mint számunkra).

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy mivel szeretnénk etetni a kutyánkat. Mi a prémium tápokat részesítjük előnyben, nem csupán a könnyebb kezelhetőség, szállíthatóság miatt, hanem sokkal könnyebb a kutya igényeinek megfelelően etetni, hiszen az állat mindent megkap, amire szüksége van, állandó a minősége és nem szükséges folyamatosan az összetételen törnünk a fejünket. Ha lehetséges a Pedigree-t és társait felejtsük el, az olyan, mintha az ember gyereke csipszen és kólán kívül nem kapna mást…

A prémium tápok közül szinte bármi jó lehet, bár közöttük is lehet nagy eltérés mind az összetételt, mind az árat illetően. Természetesen nem kell a legdrágább tápot választani, de viszonyítási pontként: a korrektebb tápok ára kb. 10.000 Ft-nál kezdődik (és akár 20.000 Ft feletti árat is elérheti). Annyira azért nem kell ettől megijedni, hisz egy zsák táp egy kutyának 1,5-2 hónapra is elég, vagyis havi szinten ez nem egy horribilis összeg (1 kutya esetén). Ha egy szaporító ezen is spórol (mert ezt teszi), akkor sejthető, mit várhatunk tőle egyéb területen.

Szóval, érdemes a prémium vagy a szuperprémium minőséget keresni, mivel e mellé szinte semmilyen egyéb kiegészítés nem szükséges. Mi nagyon sokféle tápot próbáltunk már, a következőket bátran ajánljuk: Royal Canin, Pro Plan, Henne, Real Nature (Fressnapf saját márkája), Taste of Wild, illetve az Eukanuba szarvasos verziója. De bőven van még választék ezen felül is. Érdemes a neten rákeresni és megnézni, milyen tapasztalatokat írnak mások. Azonban az érdemes figyelembe venni, hogy nem csak fajtánként, hanem adott fajtán belül (pl. a Golden retriever esetében) is eltérő lehet, hogy kinek mi válik be igazán. De egy jó táppal azért nagyon melléfogni nem lehet.

A kölyöktápok magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, és emeltebb mértékben, megfelelő arányban tartalmaznak olyan létfontosságú elemeket, mint pl. a calcium és a foszfor. Ha a tápok mellett tesszük le a voksunkat, fontos tehát, hogy az első 6 hónapban a „junior” vagy „puppy” termékeket keressük.  Fél éves kor után viszont sokan áttérnek a felnőtt eledelekre, mivel a túladagolt, túl magas fehérjetartalom akár növekedési problémákat is okozhat. (igaz, erről is megoszlanak a vélemények)

A kölykök 3-4 hónapos korukig naponta 4-szer esznek, majd 4-6 (egyes források szerint 8) hónapos koruk között 3-szor. 6-8 hónapos koruk után már a napi kétszeri étkezés az ideális, részben a táplálék egyenletes eloszlása miatt, részben csökkenti az esetleges bélcsavarodás esélyét. Etetés után hagyjuk a kicsit 1-1,5 órát pihenni, ne ugráljon, ne hemperegjen, ne ekkor vigyük sétálni, játszani!!! Persze, egy kölyök ettől még gondolhatja másképp, de legalább mi ne tegyünk rá még egy lapáttal.

A babák tápját célszerű némi vízben szétáztatva kínálni, majd később az áztatás idejét folyamatosan lecsökkenteni. Mi a mai napig vizezve etetünk. A táp ízesíthető (persze nem kötelező) némi konzervvel (a Fressnapf Real Nature vagy Best Meat konzervei nagyon jók, kb 1-2 villányit adunk belőle egy étkezéshez), levessel, szaftokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, húsokkal, vagy olajos halkonzervvel, ami a mieink nagy kedvence. Sajnos manapság egyre több kutya allergiás a szárnyasokra, ezért ha lehet, próbáljunk olyan tápot keresni, amiben nincsen. Jók a lazacos, bárányos stb., stb. tápok is. (persze valójában nem a csirkére allergiás a kutya, hanem a csirkéknek adott sok szteroidra, antibiotikumra, ami felhalmozódik a szervezetükben, így inkább az a kérdés, milyen csirkét eszik a kutya)

A napi adag mennyiségénél érdemes figyelembe venni a zsákon feltüntetett adagolási útmutatót, de ne kezeljük szentírásként. Az ott található adat csak egy általános irányszám, egyáltalán nem biztos, hogy a mi kutyánknak is pont annyi kell az adott tápból. A mennyiséget rengeteg dolog befolyásolja. A tartási körülmények (kinti vagy benti, tél vagy nyár van), a kutya mozgás mennyisége, anyagcseréje, stb. Vagyis a helyes mérték megtalálásához figyeljük a kutyánkat. Ne legyen kövér, ne legyen sovány. Legyenek könnyen érezhetőek a bordái, de ne szúrja át a kezünket. Ha nem bízunk a saját megítélésünkben, akkor kérdezzük meg mindig az orvosunkat, akihez egyébként is vinni kell a kölyköt rendszeresen oltásra.

Mivel a prémium tápok összetétele a kutya igényei szerint van meghatározva, calcium és egyéb kiegészítés nem szükséges, mi azonban ajánljuk a zöldkagylós ízületvédő adását legalább egy éves korig. Nem szükséges folyamatosan szedetni a kutyával, elég 1 vagy 2 dobozzal megetetni vele… persze nem egyszerre. Aztán kis szünet után ismét adható.

Szőr és bőrszárazság esetén bevethető a lazacolaj, ami főleg kiállításra szánt kutyáknál fontos. Gyönyörű fényes szőrt ad, persze halas táppal együtt csak óvatosan a mennyiségekkel, mert esetleg hasmenést okozhat!

Ha a házi koszttal történő etetést választjuk, fontos különbséget tenni a maradék és a táplálék között. A család által meghagyott maradék a legtöbb esetben nem egyenlő a kutya számára megfelelő étellel. A rengeteg fűszer, só, cukor komoly emésztési problémákat okoz, nem utolsósorban az ő igényeik mások, mint a mieink. Ezen a téren nincs sok tapasztalatunk, bár mi is főztünk egy darabig egyik kutyánknak, de Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyve nagy segítséget jelenthet a táplálék összeállításában.

Amit biztosan ne adjunk a kutyának: csokoládé (egy tanulmány szerint egy beagle méretű kutyának egy tábla 60%-os kakaótartalmú csokoládé akár végzetes is lehet), kakaó, cukor és koffeintartalmú italok, ételek, szőlő és mazsola (veséket károsítja). Én ide sorolom a csontot is, aminek letörő szilánkjai elzáródást vagy a gyomor, belek átszúrását okozhatják, és beépülő calciumot, hasznos dolgokat nem tartalmaznak. Hogy mi mindent érdemes még elkerülni, arról itt található egy összefoglalás: http://thedog.hu/kutyabetegsegek/mit-nem-ehet-a-kutya/

Akármelyiket etetést is választjuk, a kutya előtt mindig legyen elegendő mennyiségű friss víz, hogy inni tudjon. Ez a nyári napokon kiemelten fontos!

A jutalomfalatokról rengeteget lehetne írni. Használható akár a táp, némi sajt, zöldségkockák, párizsi, virsli vagy a készen kapható jutalomfalatok is. Ami lényeges, hogy ne legyen cukros, túl sok mesterséges anyagot tartalmazó, túlzott mennyiségű (a kapott jutalmat a reggeli-vacsorából le kell vonni, különben nagy az elhízás kockázata). A Kínában gyártott jutalomfalatokkal érdemes óvatosan bánni, egyre több a rossz hír róluk. Íme erre is példa: http://thedog.hu/kutyabetegsegek/eletveszelyes-kinai-jutalomfalatok/

Nem győzzük hangsúlyozni, a Golden retriever kölyök etetése meghatározó a fejlődése és egész későbbi élete szempontjából, ezért mindenki nagyon figyeljen oda erre!