A kölyök kiválasztása

Végre a keresgélésünk eredményes volt, és sikerült megtalálnunk a tenyésztőt, ahonnan kölyköt szeretnénk.

Jó tudni!

Minden golden retriever kölyök gyönyörű, tündér, könnyen elvarázsolja az embert. Ezért is esnek sokan a szaporítók csapdájába. Azonban néhány dologra feltétlenül érdemes figyelni a kiválasztáskor.

A kölyök csak 8 hetes kora után hozható el! A szaporítók igyekeznek minél előbb megszabadulni a kicsiktől, ami amellett, hogy törvénytelen a kölyök és később a mi szempontunkból sem mellékes! A 8 hetes minimális kor nem véletlenül került meghatározásra. Egy kölyöknek igenis szüksége van arra, hogy ezt az első 8 hetet még az anyjával töltse, vele fejlődjön, és ameddig lehetséges, ő (is) etesse. Persze egy 8 hetes kölyök már nagyobbrészt nem anyatejjel táplálkozik, hanem táppal, de a fejlődése, egészsége, szocializálódása miatt ez egy nagyon fontos időszak.

Kit válasszak?

Sokan (talán a legtöbben) az alapján választanak kölyköt, hogy melyik megy oda hozzájuk először. Vannak viszont, akik a félénk, elesett, visszahúzódó kölyköt választják mondván, ó szegényke, a többiek nem szeretik. Mindkét viselkedés már előre jelezhet pár dolgot a kölyökkel kapcsolatban, amit a leendő gazdi nem feltétlenül tud értelmezni. Kérjük inkább a tenyésztő segítségét a választásban. Mondjuk el részletesen, milyen típusú kutyára vágyunk (az aranyos, szép kevés lesz ehhez), és hagyjuk, hogy ő javasoljon nekünk. Nem mindegy, hogy aktív, sportos életet élünk és ehhez (is) keresünk partnert, vagy jobban szeretjük a csendes, kevésbé mozgalmas családi életet, és ehhez illeszkedő társra van szükségünk.

Az sem mindegy, hogy van-e, volt-e már kutyánk, mennyire vagyunk tapasztaltak kutyatartás területén vagy abszolút kezdők vagyunk ezen a téren. Minden alomban vannak dominánsabb és visszahúzódóbb kölykök, így egy domináns (nem vad!) kan egy kezdőnek nem nagyon való, mert túl gyorsan a fejére nőhet. Persze egy nyugodt, bújós, alapvetően nem domináns kölyköt is el lehet kényeztetni, el lehet rontani, vagyis a tenyésztő az alapanyagot adja, de a végeredményt már mi formáljuk olyanná, amilyen végül lesz.

Kan vagy szuka?

Sokaknak már eleve konkrét elképzelésük van, hogy fiú vagy lány kutyát szeretnének. Az esetek többségében nincs emögött különösebb megfontolás. Pedig érdemes végig gondolni ezt is alaposan.

Egy kan súlya felnőttként akár 35-40 kiló is lehet. Ki fogja sétáltatni? Anélkül, hogy rosszat akarna, egy idős embert vagy egy gyereket nagyon könnyen elránthat. Tüzelési időszakban (bár ez ma már kevésbé különül el, szinte teljes évben lehetnek a környezetünkben tüzelő kutyák) biztonságosan távol tudjuk őt tartani? Jó a kerítésünk? Séta közben is kellően tudunk figyelni rá? Elég határozottak vagyunk, hogy elkerüljük, megelőzzük, hogy esetleg más kanokkal kakaskodjon? Igaz, hogy Golden retriever, de ettől még kutya, vannak ösztönei, és esetleg a nevelése során sem tanítottuk meg, hogy kell viselkednie más kutyákkal. A Golden is megvédi magát, ha szükséges, de ettől még nem lehet agresszív.

A szukára általában azt mondják, hogy könnyebben kezelhető és ez így is van. Ettől még náluk sem úszható meg a következetes nevelés és a gondos szocializáció, de alapvetően sokkal kevésbé valószínű, hogy más kutya erőfitogtatására hasonló módon reagálna. Már ekkor jó, ha mérlegeljük, hogy később ivartalanítsuk. Sok probléma és felesleges egészségügyi kockázat megelőzhető ezzel (ahogy egyébként egy kan esetében is). Ha nem ivartalanítjuk, akkor a tüzelési időszakban a szokottnál is óvatosabbnak, figyelmesebbnek kell lennünk. Ne gondolja senki, hogy egy 1-1,5 méteres kerítés távol tart egy „szerelmes” kan kutyát, főleg, ha a szuka is keresi a lehetőséget.

Mire figyeljünk?

A kiválasztáskor alaposan nézzük meg az összes kölyköt. Egy egészséges, jó temperamentumú Golden retriever kölyök kedves, érdeklődő, játékos. Ha azt látjuk, hogy a kölyök nagyon fél, menekül az ember elől, behúzza a farkát, levert, egyáltalán nem aktív, akkor ott gond van. Lehet pillanatnyi rosszullét (pl. hasfájás) a bágyadtság oka (meg a nyári hőségben sem olyan aktívak, mint reggel vagy este), de ne kockáztassunk. Ha a kölyöknek nincs semmi komoly baja, akkor majd más kiválaszthatja, de ne reszkírozzuk meg, hogy esetleg nem csak egy könnyebb rosszullét a baja, hanem valami komolyabb dologról van szó. Gondos tenyésztő beteg kutyát egyébként sem ad oda, csak olyat, akiről meg van győződve ő is, hogy minden rendben van vele.

Erről győződjön meg Ön is. A kölyöknek legyen szabályos a harapása, legyen egyenes a háta, a lábai legyenek egyenesek (a mancsok ne forduljanak kifelé vagy befelé), a lábujjak zártak (goldenre jellemző macskamancs), legyen jól pigmentált (sötét orr, szemek, talppárnák), tekintete legyen tiszta, érdeklődő. Kanok esetében a herék általában 8 hetes korban már a helyükön vannak, de nem mindig. Ha nem lenne lent mind a két here, ezt egyeztessék a tenyésztővel. Pár héten belül a helyére kerülhet a másik is, de azt is érdemes tisztázni, mi történik, ha nem így lenne. Abban is megállapodhatunk, hogy addig a tenyésztőnél marad a kölyök, amíg a herék a helyükre nem kerülnek. (Ha később sem száll le a here, akkor a kutyát ivartalanítani kell, elkerülendő a későbbi betegséget. Ettől a kutya még egészséges és teljes életet élhet, de természetesen tenyésztésre így nem alkalmas.)