Az egészséges Golden retriever kölyök

Már említettük, hogy a Golden retriever egészsége átlagos, nem terhelt jobban a különböző betegségekkel kapcsolatban, mint más fajták. Náluk sem fordul elő több betegség, mint más fajták esetében, azonban van pár dolog, ami a fajtára jellemző lehet. (bár ezek sem speciálisan csak náluk fordulnak elő)

Amire figyelni kell, és amikre a tenyészkutyákat is szűrni kell a hazai tenyésztési szabályzat szerint:

Szembetegségekre: A tenyészthetőség feltétele a PRA (progresszív retina atrófia), HC (örökletes cataracta), és RD (retina diszplázia) mentesség. Entropium, ectropium esetén a kutya csak attól mentes kutyával pároztatható.

Diszplázia különböző verzióira:

Csípő (HD): A vagy B vagy C (a szuka és a kan eredményei csak A(szuka) és A(kan), A-B, A-C, B-B lehet)

Könyök (ED): 0, 1, 2, 3 (csak a 0, 1 és 2 az elfogadható)

Váll (OCD): mentes és nem mentes (csak a mentes elfogadható)

Mind a szem, mind a diszplázia esetében a szűrési eredményekről tanúsítvánnyal kell rendelkeznie a tenyésztőnek, kérjük meg, hogy mutassa meg számunkra. Akinek nincs vaj a füle mögött, az szívesen meg is mutatja ezeket. Bemondás alapján ne higgyünk senkinek.

Az egészséges Golden retriever kölyök úgy is néz ki. A szemei tiszták, kifejezőek, vidámak. (oké, ha pont abban a pillanatban ébred fel, akkor lehet egy picit bágyadt, de csak pár percig) A kölyök érdeklődő, mozgékony, nem bújik el, nem fél az embertől, a szőre szép, tiszta (kivéve etetéskor/etetés után 🙂 ), nem láthatóak hasmenés nyomai sem rajta, sem a helyükön. Azonnal nem kell megijedni a hasmenéstől, előfordul a kölyköknél is (okozhatja étrendváltozástól kezdve az oltáson át a féreghajtóig sok minden), de egy gondos tenyésztő nem ad oda hasmenős kiskutyát. Jelzi, ha gond van, és megkér minket, hogy mennyünk érte pár nappal később, amíg rendbe jön. (egy kölyök számára elég stresszt okoz a költözéssel járó környezetváltozás, stb., nem szerencsés, ha eleve kicsit legyengültebb a szervezete)

A kölyök legyen legalább 8 hetes!!! Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mert számtalanszor látjuk, olvassuk a büszke „gazdik” fotóit, beszámolóit, hogy megérkezett a várva várt kiskutya, aki épp 6 vagy 7 hetes. Nem, 8 hetes kora előtt nem adható el, és nem hozhatjuk el, ezt törvény is tiltja! Ne jöjjön a tenyésztő se kórházzal, se betegséggel, utazással, stb., mert ez csak duma. Ha épp nem jó az időpont neki valami miatt, akkor mennyünk vissza később. Ha ez neki furcsamód nem tetszik, akkor azonnal álljunk tovább.

Egy egészséges, jól táplált, gondozott Golden retriever kölyök súlya 8 hetes korában 6-8 kiló! Nem 3 vagy 4 kiló (és főleg nem kettő, mert már ilyet is láttunk. 5 kiló még előfordulhat, ha pl. valamiért tápszerrel kellett nevelni a kölyköket kezdetben, akkor esetleg lassabban gyarapodnak, de akkor is közelebb vannak 8 hetes korukra a 6 kilóhoz, mint az 5-höz)! Ha egy kölyök ennél kevesebb (csak 3-4 kiló), akkor egészen biztos, hogy vagy nincs még 8 hetes (bármit hazudik is a „tenyésztő”), vagy ha már van 8 hetes, akkor egyértelmű lehet a számunkra, hogy az illető a kölykök etetésére nem igazán fordított gondot. Ha ez így van egy ilyen fontos stádiumban, akkor vajon mennyi törődést kaphattak a kicsik egyéb területen, és vajon min spórolt még az illető? Esetleg mégsem lettek beoltva, féregtelenítve? (hamisítani sok mindent tudnak sajnos)

Legyen körültekintő! Ha nem biztos magában, akkor az első látogatás alkalmával vigye magával egy olyan ismerősét, aki esetleg jobban ért a kutyákhoz, több kölyköt látott már, esetleg ő maga is tenyésztő, még ha más fajtánál is.