Egy kis etikett kölyökvásárláshoz

Hogyan vegyünk kölyköt?

Egy Golden retriever kölyök nem egy kiló cukor. És nem csak az ára miatt.

Igen, egyszerűsíthetnénk, hogy a tenyésztő szolgáltat, el akar adni, ezért a „vevő az úr”. De, ha ezt hiszi, akkor tévúton jár. A tenyésztő (mármint aki tényleg az, vagy az szeretne egyszer lenni) általában nem ebből él, legalábbis Magyarországon. Ő nem eladni akarja a kutyát bármi áron, hanem felelős gazdát, családot találni a kölyöknek.

Egyáltalán nem mindegy, kihez, milyen körülmények közé kerül a kölyök. Így az sem mindegy, számára szimpatikus-e a gazdi jelölt. Természetesen ez fordítva is igaz. Senki ne vegyen kutyát olyan tenyésztőtől, aki nem szimpatikus, akkor keressen másikat!

Mit tegyünk?

Legalább 2-3 jónak tűnő kennelt és almot válasszunk ki! (a keresésről itt bővebben is írunk) Ha lehet, látogassuk is meg őket, akár még a kicsik születése előtt. Nézzük meg a szülőket (mondjuk a papa lehet, hogy külföldi, de a papírjairól akkor is legyen másolat), nézzük meg hogyan és hol tartják a kutyákat, hol fognak nevelkedni a kicsik. Igen, egy normális tenyésztőnél nem olcsó egy kutya, de ezért sok minden el is várható. Ha nem szimpatikus a tenyésztő (előfordulhat), akkor válasszunk másikat. Nem csak kölyköt veszünk, hanem barátra is lelhetünk. Ha nincs szimpátia, hogyan kérjünk tanácsot, ha gondunk van?

Azon viszont ne lepődjünk meg, ha a tenyésztő is kérdez. Nem az érdekli, mennyit keresünk, gazdagok vagyunk-e, hanem azt szeretné megtudni, hová kerülne a kölyök, ha úgy alakul.  Ne sértődjön meg senki, kérdezni neki is joga van, akárcsak nekünk.

Mit NE tegyünk?

Külön szeretnénk felhívni minden kutyakereső figyelmét, hogy a “Helló, kiskutyát szeretnék, mennyibe kerül?” szöveg nem a legjobb belépő! Ha nem érti miért, akkor majd rájön, ha senki sem válaszol, csak a szaporító, hogy 20 ezer.

A bunkó, bemutatkozás nélküli érdeklődés sokat elárul az emberről. Ne csodálkozzon senki, ha ilyen embernek nem akar kiskutyát adni a tenyésztő, akkor sem, ha akár az egész almot meg tudná fizetni.

Akár telefonon, akár e-mailen érdeklődik valaki, vegye a fáradtságot és mondja el, írja le, kicsoda, miért szeretne kiskutyát, volt-e már kutyája, szukát vagy kant szeretne, milyen célra keres kutyát (vadászathoz, terápiás kutyának, kiállítási vagy tenyésztési célból, családi kedvencnek) hol él, hogyan él, hol tartaná a kutyát, várhatóan milyen élete lenne. Ez mind-mind fontos információ, hogy a tenyésztő eldönthesse, jó helyre kerülhet-e a kölyök.

Ha pedig válaszolt a tenyésztő, de túl magas az ár, vagy talált egy másik kölyköt, ami jobban tetszik, vagy egy szimpatikusabb kennelt, akkor illik legalább annyit válaszolni, hogy köszöni, de végül más mellett döntött – amit nyugodtan meg is tehet.

Legyünk kulturáltak, vevők és tenyésztők egyaránt.