A Golden retriever a kiállításon

Sokan azt hiszik, a kiállítás csak úri passzió vagy a kutyák kínzása, a gazdik itt élik ki korábban elfojtott szereplési vágyukat. Tévedés!

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a kiállítás legfontosabb célja a minél jobb tenyészegyedek megtalálása, kiválasztása. Pontosan azért, hogy egy fajta fejlődni tudjon, minél jobb lehessen. (Ahogy van kiállítás szarvasmarhák, lovak, vagy akár juhok számára is, szintén ilyen okokból)

Mivel (az objektív kritériumok ellenére) alapvetően szubjektív szempontok döntenek (mármint az adott bíró szubjektivitása), így nem mindig az nyer, aki esetleg a többség szerint a legszebb, de ez benne van a pakliban. Ahogy olykor érdekek, összefonódások vagy más szempontok játszanak szerepet egy döntésben.

Ezzel együtt egy jó kutya akkor is el tud érni jó vagy akár kimagasló eredményeket, ha épp nincs hátszele. Összességében minél több jó eredménye van, küllemi szempontok alapján annál jobb tenyészkutyának számít(hat). Persze az sem mindegy, hogy a küllem mellett milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezik még, amik szintén fontosak a fajta szempontjából. (pl. egy Golden retriever esetében fontos, hogy mennyire vannak meg benne a vadászati munkához szükséges készségek)

Kölyök vásárlása előtt érdemes akár nagyobb kiállításokra is kimenni és ott szétnézni. Egyrészt élőben láthatunk egyszerre több Golden retrievert, különböző méretben, színben, szőrtípussal, eltérő tekintettel, fejformával. Másrészt egy helyen több tenyésztővel is könnyen lehet így kapcsolatot teremteni, és máris sok időt spórolhatunk.

Laikusnak nem könnyű eligazodni a felsorolt eredmények, címek között. Főként, hogy vannak, akik szinte csak MKSZ kiállításra járnak és az ott elért eredményeket harsogják. Azonban nem mindegy, hogy egy kiállításon hány kutya és milyen konkurencia volt jelen, akik között nyert a kutya. Nemzetközileg, az FCI által elismert eredmények a MEOE (ma már MEOESZ) által szervezett vagy a tenyésztő szervezet által szervezett kiállításokon érhetőek el. Az MKSZ kiállításon általában nagyon kevés a kutya, és nem is számít sehová. Összesen 3-4 kutya közül nyerni más, mint 30-40 (vagy akár még több) közül.

Nem árt tudni, hogy a kiállításokon a Golden retriever szinte mindig a legnagyobb nevezési létszámmal rendelkező fajta. Az itt elért eredmények kicsit többet érnek, mint ahol összesen 2 kutya képviseli az adott fajtát. (Goldeneknél nagyobb nemzetközi kiállításon, esetleg a világkiállításon akár 30-nál is több kutya van nevezve egy osztályban is)