A Golden retriever egészsége

A Golden retriever egészsége átlagosnak mondható, vagyis a fajta nem terhelt jobban a különböző betegségekkel kapcsolatban, mint más kutyafajták. Náluk sem fordul elő több betegség, azonban van pár dolog, ami a fajtára jellemző és amit mindenképp érdemes figyelembe venni már a szülők vonatkozásában is.

Fontos már az elején leszögezni, hogy a Golden retriever egészsége a legtöbbet a felelőtlen szaporítók és gazdik miatt lett rosszabb, mint kellene, lehetne. A nem szűrt, rossz genetikai állományú, kontrollálatlan, ellenőrizetlen szaporítás eredményeként sokkal nagyobb számban születhettek beteg kutyák. Felelős tenyésztők esetében ez a szám és így a kockázat sokkal kisebb.  Bár a genetika miatt sajnos kizárni nem lehet mindent, de csökkenteni a betegségek előfordulási esélyét nagy mértékben lehet.

Egy drága kiskutya még nem garancia arra, hogy tökéletes is, de egy egészségileg szűrt, stabil idegrendszerű, jó küllemű szülőpártól sokkal nagyobb eséllyel születnek hasonló adottságú kiskutyák. Kérjük el a tenyésztőtől a mondott címek és vizsgák, eredmények, az egészségügyi szűrések igazolását (egy lelkiismeretes tenyésztő szívesen, büszkén mutatja be azokat).

Amire figyelni kell, és amikre a tenyészkutyákat is szűrni kell a hazai tenyésztési szabályzat szerint:

Csípő-, könyök- és válldiszplázia

A diszplázia (vagy dysplasia) – görög eredetű – szó rendellenes fejlődést jelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az izületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges ízület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív izületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb  diszplázia estén viszont komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Eredmények:

Csípő (HD): A vagy B vagy C (a szuka és a kan eredményei csak A(szuka) és A(kan), A és BA és CB és B lehet)

Könyök (ED): 0, 1, 2, 3 (csak a 0, 1 az elfogadható)

Váll (OCD): mentes és nem mentes (csak a mentes elfogadható)

Szembetegségek vizsgálata

A tenyészthetőség feltételea PRA (prodresszív retina atrófia), HC (örökletes cataracta), és a RD (retina diszplázia) mentesség. Entropium, ectropium esetén a kutya csak attól mentes kutyával pároztatható.

A Golden reterievereknél a PRA bizonyos fajtáira (prcd-PRA, GR-PRA1, GR-PRA2) van genetikai szűrési lehetőség. Amennyiben a szülők ezek alapján (igazoltan!) mentesek, úgy a kölykök is azok lesznek és nekik már nem szükséges elvégeztetni ezeket a genetikai szűréseket.

A Goldeneknél is előfordulhat az allergia, enyhébb esetben a tünetek: pl. a nyaki szőrrészen vöröses elszíneződés, un. tűzfolt lesz látható, de ez nem jár vakarózással. Hogy pontosan mire allergiás egy kutya, azt egy erre vonatkozó vizsgálattal lehet leginkább megállapítani. Náluk is előfordul a csirke allergia. Ez némileg téves, mivel az adott kutya valószínűleg nem magára a csirkehúsra allergiás, hanem arra a sok szteroidra, antibiotikumra és szemétre, amit a csirkékbe nyomnak a gyorsabb növekedésük miatt, esetleg bizonyos összetevők együttesére. Például az egyik csirkés táp nem vált ki semmilyen tünetet, míg egy másik igen. Viszont szinte biztos, hogy az otthon nevelt kendermagostól egyik kutyának sem lenne semmi baja! Nos, akkor a kutyával van a baj?

Valamennyi betegség esetén fontos, hogy bármilyen rendellenességet tapasztalunk, akkor ne a Google találati listájára hagyatkozzunk, hanem keressünk fel szakembert (lásd: állatorvost, specialistát) és a segítségével szüntessük meg a kiváltó okot!