A Golden retriever kölyök ára

Az itt szereplő információkat igyekszünk aktualizálni. Az árak nagyságrendet jelölnek inkább és sok minden befolyásolja. (persze aki nem akarja érteni, az nem fogja megérteni, ezzel nem tudunk mit kezdeni) Mindenki maga mérlegelheti az adott párosítás/alom esetében, hogy megér-e számára annyit a kölyök, amennyit a tenyésztője kér érte. Semmi sem kötelező. Sem kutyát venni, sem drága kutyát venni. Keresgélni kell, beszélgetni kell, meg kell látogatni a tenyésztőket, meg kell nézni a kiskutyákat, és utána mindenki szabadon eldöntheti, honnan vesz végül kölyköt.

fotó: pexels.com

Sokaknak a legfontosabb kérdés: Mennyibe kerül egy Golden retriever kölyök?

Egy törzskönyves (nem szerb törzskönyves*, szaporítós, csalós), megbízható helyről származó Golden retriever (és sok más fajtájú) kölyök ára ma már kb. 450-500.000 Ft-nál kezdődik, és messze nem itt ér véget. Ezzel lassan beérjük a környező országok árait – köszönhetően a „remek” forintárfolyamnak. Tehát nem 50, nem 100 vagy 200 ezer forint, bár a szaporítók is szeretik már 200-300 ezer forintra belőni az árakat, mert a megbízható kölykök egyre drágábbak, így ők is árat emelnek – ami persze nem jár együtt azzal, hogy bármit is változtatnának a kölykökkel kapcsolatos tevékenységükön és hazudni is simán hazudnak bármit. Így az érdeklődőknek is egyre nehezebb dolguk van, már az ár sem biztos, hogy elégséges szűrő, bár jelzésértékű. DE! Azt már több helyen is írtuk, hogy kereséskor ne az árral kezdjük!!! Persze, fontos az ár, de illene megérteni, hogy nem 1 kiló akciós cukorról beszélünk, hanem egy élőlényről. Aki érdeklődik kölyök iránt, mutassa be magát, hogy hová, miért kerülne a kölyök, mik a terveik vele, miért ezt a fajtát szeretnék (nem biztos, hogy mindenkinek a golden a megfelelő). Senki se csodálkozzon, ha egy „Önöknél mennyi egy kölyök?” szövegű e-mailre nem érkezik válasz – csak a szaporítóktól.

(*kis magyarázat ehhez: szerb törzskönyvet azok adnak a kölykök mellé – magyar születésű és nevelésű kölyök mellé ez egyébként törvénytelen -, akik nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni a magyar tenyésztési szabályzatnak, amiben nincsenek irreális elvárások, csak olyanok, melyek a leendő gazdikat és az adott fajtát is védik. Aki ezt nem tudja, vagy nem akarja betartani, az a szerb törzskönyvvel csak az Ön átverésére játszik és a pénzére pályázik – bármit is ígér Önnek előzetesen. Sok olyan állandó szereplője van az apróhirdetési oldalaknak, akik a magyar tenyésztői kluboknak a közelében sincsenek, és ott nem is törzskönyveztetnek, bár – elvileg – törzskönyves kölyköket adnak el.)

Sok a szaporító, ne dőljünk be nekik!

Egy kiműveltebb szaporító hazugságai, csúsztatásai: „Golden retriever kölykök (világos krém és sötét arany színűek) eladók, teljes körű egészségügyi és fajtatisztasági garanciával, hivatalos, regisztrált oltási könyvvel, egyedi azonosítóval (mikrochip), rendszeresen, féregtelenítve, többféle, széles spektrumú szerekkel.” Milyen garancia? Az övé? Ha vannak tényleg hivatalos és valódi papírjai a szülőknek, akkor a kicsik miért is nem lehetnek törzskönyvesek? Mert ők furcsamód nem azok! Milyen a nem hivatalos, nem regisztrált oltási könyv?

Ha 50-70 ezer forint között lát eladó kölyköt, akkor ott sok mindenre számíthat, de korrekt tenyésztőre, minőségi kölykökre biztosan nem! Sőt, az egyik nagy probléma az – ahogy fentebb is írtuk -, hogy sokan közülük már elkezdték 200-300.000 Ft-ért árulni a kicsiket! Az apróhirdetési oldalak tele vannak a szaporítók hirdetéseivel, a hirdetéseik pedig hazugságokkal.

Hogy kik a szaporítók és mit várhat tőlük, már leírtuk, olvassa el, mert nagyon hasznos lehet.

Mit számít a törzskönyv? Nekünk az nem kell, így sokkal olcsóbb.

Egy kölyök árát nem maga a „törzskönyv” határozza meg, hisz az mindössze pár ezer forint költség. De ahhoz, hogy egy kölyök származási lappal rendelkezzen, a szülőknek és az ő szüleiknek is számtalan dolgot kellett már teljesíteniük, amik (micsoda meglepetés) bizony pénzbe kerülnek. Egészséges, jó temperamentumú, igazi Golden retriever kutyára vágyunk? Akkor bizony annak elég magas ára van – hazai viszonylatban. Ahogy bármi mást is vesz az életben, ha korrekt minőséget keres, akkor annak ára van. Egy bizonyos összeg alatt már egész biztosan nem azt kapja, amit szeretne.

Sajnos nagyon sokan azt hiszik és mondják, hogy a pedigrees kutya csak flancolás, nem jók semmire (pl. vadászatra), de ez butaság, nem sok fogalmuk van arról, hogy miről beszélnek. Abban igazuk van, hogy önmagában attól, hogy egy kutyának van származási lapja (azaz „törzskönyve”, mert hivatalosan származási lap a neve), még nem lesz automatikusan szuper vadászkutya (vagy más munkát végző kutya). De az ősök igenis alapvetően meghatározzák, hogy milyen lesz a kölyök, mi várható tőle, míg egy bizonytalan (ismeretlen) szülőktől származó kölyök esetében azért ez sokkal kevésbé kiszámítható.

Szóval, egy kölyök ára nem magától a származási laptól lesz ennyi.

Biztosan azért drága a kölyök, mert a tenyésztők ebből élnek! Nem.

Ahogy minden területen, itt is igen jelentős hatása van az inflációnak és a forintárfolyam meredek emelkedésének. Napi szinten tapasztalhatja bárki az árak emelkedését, ami megjelenik az élelmiszerek (tápok) árában, az orvosi ellátás költségeinek növekedésében, energia költségekben, mindenben. A kutyák tenyésztése (ha valóban tenyésztésről beszélünk) egy nagyon drága hobbi. A tenyésztő (a nagy többség) nem ebből él, mellette dolgozik, mint bárki más, csak épp nem más hobbira költi a „felesleges” pénzét, hanem a kutyáira. Bár sokan gondolják, mondják, hogy „halálra” keresik magukat, de aki ezt mondja, az sosem tenyésztett kutyát – maximum csak szaporított – és fogalma sincs arról, hogy ez mennyire nem így van.

„Ez nagyon drága, ennyit nem akarok költeni.”

Az 500 vagy akár 650 ezer forint sok pénz? Így van. Nagyon sok pénz. El kell döntenünk, mit szeretnénk. Szeretnénk „olcsón” Golden retriever (illetve leginkább hasonló) kutyát, de nem konkrétan szaporítótól? Akkor keressük fel a Retriever fajtamentőket, és fogadjunk örökbe tőlük! Esetleg nézzünk szét menhelyeken. Sajnos pont a szaporítóktól származó retrieverekből van választék bőven. De, ha már olcsón akarunk kutyát, akkor rajtuk segítsünk, válasszuk őket, és ne miattunk szülessenek újabb és újabb menhelyi kutyusok.

Ha viszont megbízható helyről szeretnénk szép és jó kutyát, de egyszerre nem tudunk ennyit kiadni érte, akkor várjunk és spóroljunk. Nem szégyen ez, az emberek többsége nem gazdag, és megterhelő lehet egy összegben ennyit kifizetni. De havi 20-30.000 Ft-ot talán félre tudunk tenni. Ha nem, akkor miből fogjuk fedezni a kutya költségeit, amikor nálunk van? Mert alap esetben minimum ennyivel azért számolnunk kell. Viszont, ha félreteszünk ennyit, akkor kis idő múlva már olyan kölyköt vehetünk, aki hosszú évekre boldoggá tehet minket.