Kitől kérjünk segítséget?

Az interneten számtalan forrás fellelhető nem csak a Golden retriever fajtáról, hanem más fajtákról is. Mégis sokan nem veszik a fáradságot, és nem néznek utána a legalapvetőbb dolgoknak sem. Pedig egy kutya családba kerülése (akár vásárolt, akár örökbefogadott) nem játék, nem szabad félvállról venni.

Ha valaki Golden retriever kölyök vásárlását, örökbefogadását tervezi, akkor minimálisan érdemes az alábbiak segítségét igénybe venni, az oldalakon található információkat megfogadni.

Golden Retriever Kör:

A Golden retriever fajta hivatalos, államilag elismert tenyésztőszervezete. Kizárólag az egyesület jogosult valamennyi tenyésztéssel kapcsolatos tevékenység ellátására. Ezek közé tartozik a törzskönyvezés és valamennyi, tenyésztéshez szükséges engedély kiadása, vizsgáztatás is. Weboldalukon minden fontos információ megtalálható. A tenyésztéssel kapcsolatos információk pedig itt találhatóak: http://retrieverklub.hu/tenyesztes/

A tenyésztés vezetője Dr. Pórfy Tünde. Az általa kezelt weboldalon az általános, tenyésztéssel kapcsolatos híreken, információkon túl megtalálható a tenyészengedéllyel rendelkező kanok és szukák listája, valamint a GRK által ajánlott almok. Ezek a kutyák és almok tenyésztői teljesítették (és igazolták!) a tenyésztési szabályzatban meghatározott valamennyi feltételt, így ezek az almok, ezektől a kutyáktól származó kölykök megbízhatóak. Ha közülük választ, akkor biztonsággal elkerülheti a szaporítókat.

Retriever Rescue:

Fantasztikus munkát végeznek. Sokan nem tudnak (ebben az esetben érdemes végiggondolni, hogy vajon a tartásra jut-e elég pénz) vagy nem akarnak pénzt adni egy kölyökért. Akkor főleg érdemes felvenni velük a kapcsolatot, hisz mindig vannak gazdára, családra váró retrieverek, akiktől megvált felelőtlen gazdájuk.  Munkájukat adományokkal vagy egyéb módon is segítheti! Weboldalukon mindig megtalálhatóak az aktuálisan gazdára váró kutyák. http://www.retrieverhelp.hu/

Tenyésztők:

Ha talált szimpatikus tenyésztőt (pl. a weboldala alapján), nyugodtan hívja fel és kérjen tőle tanácsot, akkor is, ha esetleg nincs nála éppen eladó kiskutya. Higgye el, egy lelkiismeretes, megbízható tenyésztő készséggel válaszol valamennyi, a fajtára vonatkozó kérdésére. Ha nem teszi, lerázza, vagy nem szimpatikus a stílusa, akkor ez is információ, vonja le belőle a következtetéseket. (A kölyök megvásárlása jó esetben hosszú évekre szóló kapcsolatot jelent, jelenthet tenyésztő és gazdi között, így egyáltalán nem mindegy mennyire szimpatikusak egymásnak) Sokan vannak, akik szívesen segítenek. Tenyésztők weboldalait könnyen megtalálja az interneten, de íme egy kis segítség: https://www.google.hu/#q=golden+retriever+kennel (ne álljon meg az első találatnál, nézzen meg több oldalt is, és válasszon ki legalább 2-3 tenyésztőt, akinek az oldalát és kutyáit szimpatikusnak találja)