A Golden retriever nevelése és tanítása

Aki azt hiszi, hogy egy kutya mindent magától tud, az téved! A Golden retriever nevelése és tanítása nagyon fontos ahhoz, hogy valóban olyan kutyává váljon, amilyen az öröklött tulajdonságai alapján lehetséges és szeretnénk.

Nem úszható meg a rendszeres és következetes munka!

Ez azonban nem csak a konkrét dolgok (ül, fekszik) vagy trükkök (adjon pacsit) tanítására vonatkozik, hanem a hétköznapi élet során előforduló dolgokra is. A kölyök mindenből tanul, szívja magába az információt, mi pedig észre sem vesszük. Nem csak tőlünk tanul, hanem más emberektől és más kutyáktól is. Ha nem szeretnénk, hogy rossz szokásokat vegyen fel, akkor tegyünk ellene. Ha mi nem hagyjuk neki, hogy felugráljon, akkor ezt ne engedje meg vele szemben más sem. (se testvér, se szülő, gyerek vagy barát) Következetesség, következetesség, következetesség!

A Golden retriever kölyök (de más fajta is) kvázi fehér-feketében gondolkodik. Valamit szabad vagy nem szabad. Azt nem érti, hogy egyszer szabad máskor pedig nem, hisz nem tud különbséget tenni (főleg, amíg nem ért valamit) bizonyos dolgok, szituációk között. Ha egyszer szabad volt, az neki onnantól szabad, és sokkal nehezebb utána elmagyarázni neki, hogy mégsem. Egyébként is sokkal könnyebben tanulnak meg minden olyan dolgot, ami nekik jobb, ez viszont sokszor nem pont az, ami nekünk a jobb, amit mi szeretnénk. A kölyök korban rögzült rossz dolgokat pedig később nagyon nehéz javítani, sokkal több munka kell/het hozzá. Ne spóroljuk meg a kezdeti időszakot!

Az emberek többsége nem tudja, hogyan fogjon hozzá a kutya neveléséhez (ami nem csoda, nem kell ezt szégyellni), mikor, milyen szituációban mit tegyen és hogyan tegyen. A hogyan nagyon nem mindegy! A dicséret legyen dicséret, a szidás legyen szidás. Legyen egyértelmű a kölyök számára a két dolog. Ugyan javasolt utánanézni, kutyatartással, neveléssel kapcsolatos könyveket, cikkeket, fórumokat olvasni, de semmi sem pótolja a személyes tapasztalatot. Ezt pedig a leghatékonyabban szakembertől, trénertől kaphatjuk meg. Sőt, a kutyaiskolában, tréningen elsősorban nem a kölyök tanul, hanem mi, gazdik! A közös munka során kezdjük megérteni a leírtakat, és ő segít nekünk korrigálni az esetleges hibáinkat, amiket mi magunktól biztosan nem vennénk észre, hisz lehetnek ezek egészen apró dolgok is.

Hogy mikortól érdemes a kutyát tanítani? Már a kezdetektől. Persze nem mindegy hogyan és mire, de mindenképpen a játéké legyen a központi szerep! Játszva tanítsuk a kölyköt. Naponta mindig csak rövid időre (pár perc) kelljen koncentrálnia egy feladatra, mert nem is tud sokáig figyelni, és mindig sikeres feladatmegoldás és játék legyen a gyakorlás vége. Ne akarjunk tőle egyszerre sok mindent vagy nagy dolgokat, legyünk türelmesek, haladjunk apránként. Ahogy a gyerekek esetében sem szabad összehasonlítgatni (bár megtesszük), érvényes ez a kölykökre is. Nem számít, hogy az alomtesó vagy más kutya hogyan halad, mit tud már a miénkhez képest. Minden kölyök (és minden gyerek) egy egyéniség. Mást és mást igényel, más és más ütemben fejlődik, mást és más módon tanul meg könnyebben. Ettől ő nem butább, ügyetlenebb, rosszabb, hanem más. Hagyjuk fejlődni a saját ütemében és segítsük őt, hogy kibontakozhasson!

A tanítás azért is hasznos, mert segít levezetni a kölyök felesleges energiáit. Ha unatkozik, akkor gyakran olyat tesz, ami nekünk nem annyira tetszik. Ás, rág, rombol. Sokszor fejben sokkal könnyebb lefárasztani a kölyköt, mint fizikálisan, viszont legalább annyira hasznos!

Hol tanítsuk, mire, hogyan, hová vigyük iskolába? Mindig és mindenhol tanítjuk, hisz az új környezetben valószínűleg más szabályok fognak rá vonatkozni, mint a tenyésztőjénél. Ezt meg kell neki tanítani. Ugyan sok alap dolgot már maga a tenyésztő is elkezd tanítani a kölyköknek, de ne számítsunk arra, hogy a pénzünkért munkavizsgás kutyát kapunk majd. Szinte mindegy, hogy hol és mire tanítjuk a kölyköt. Fontosabb, hogy azt az időt is vele töltjük. A Golden retriever azért is jó választás, mert nagyon sokoldalú kutya. Mind fizikailag, mind mentálisan nagyon sokféle dologra, sportra alkalmas. Döntsük el, nekünk mi a fontos, mi tetszik jobban és válasszunk ez alapján.  Persze az is fontos, hogy a kutya mit csinál szívesebben, nagyobb örömmel. Ugyan örző-védő munkára kevésbé jó, de az ott tanulható fegyelmező feladatok akkor is hasznosak lehetnek számunkra. Mivel kifejezetten káros a fizikai fenyítés, ezért pl. a klikkeres képzés vagy a tükör módszer is megoldás lehet. De bármi más is, ami a pozitív megerősítésre épül. A Golden retriever alapvetően vadászkutya, így az ilyen jellegű, speciális képzés a többségüknek nagyon tetszik. Érdemes akár ilyen képzéssel foglalkozó trénert keresni, ők jellemzően nem a hagyományos értelemben vett kutyaiskolákban találhatóak meg.

Emellett a szocializáció miatt is rendkívül fontos, hogy iskolába (oviba) vigyük, ismerjen meg minél több kutyát, fajtát, helyzetet, környezetet már fiatalon, mert ez mind segít abban, hogy kiegyensúlyozott felnőtt váljék belőle.

Jó szórakozást! 🙂