Miért fontos a törzskönyv?

Egy tipikus, megtévesztő, szaporítós hirdetés:

„Golden retriever kölykök (világos krém és sötét arany színűek) eladók, teljes körű egészségügyi és fajtatisztasági garanciával, hivatalos, regisztrált oltási könyvvel, egyedi azonosítóval (mikrochip), rendszeresen, féregtelenítve, többféle, széles spektrumú szerekkel.” – ár: 70.000

Csak pár dolog a kiemelt résszel kapcsolatban:

  • egészségügyi és fajtatisztasági garancia:
    • ki garantálja? Ő? Csak mert, ha valóban vannak a szülőknek hivatalos szűrései, akkor maga a kicsik törzskönyve (származási lapja) lenne a garancia, de nincs nekik, ez tuti,
    • és az, hogy tud mutatni esetleg 2 Goldenre kiállított származási lapot (ha tud), attól még a kölykök nem lesznek garantáltan fajtatiszták (és épp elég gyakran csalnak ezzel a szaporítók, ne dőlj be!), főleg, hogy nem is biztos, hogy ők a szülők

A törzskönyv (vagyis a származási lap) nem flanc, „úri huncutság”! Egy Golden retriever kölyök nem a származási laptól lesz drága, hisz a származási lap maga csak pár ezer forint.

Először is, egy kis fogalom magyarázat.

Törzskönyv: Nem azonos a származási lappal. Bár a köznyelvbe ez került be, de valójában a törzskönyv sosem kerül a gazda/tulajdonos birtokába, hisz az maga a központi nyilvántartási rendszer/adatbázis/könyv. Ebben vezeti a tenyésztésért felelős szervezet (jelen esetben ez a hivatalos szervezet a Golden Retriever Kör) az egyes egyedekre vonatkozó összes fontos információt. Ebbe természetesen beletartoznak az ő felmenői is, de számtalan egyéb információ is róla. (pl. a kutya azonosítói, tulajdonosi adatai, az egészségügyi szűrései, elért kiállítási címei, munkaeredményei, vizsgái) Ez alapján adható ki a származási lap. (ami, ha pl. elveszne, akkor ez alapján ismét kiállítható lenne)

Származási lap: Ezt kapja, kaphatja meg a gazdi. A tenyésztő nem köteles, hogy ezt átadja a gazdinak (ez megállapodás kérdése), ettől a kölyök maga még rendelkezhet származási lappal (,de nyugodtan kérhetjük, hogy megnézhessük, és kérje is mindenki). Van, aki az elmúlt évtizedekben tapasztalt rosszindulatú visszaélések miatt tartja magánál, így azzal nem élhet vissza senki. (az új szabályozások és rendszer ezt azért már jelentősen megnehezíti szerencsére) Ami fontos, hogy ezen a származási lapon is rajta van minden fontos információ.

Előlap:

GRK_szarmazasilap_eleje

Hátlap:

GRK_szarmazasilap_hata

A Golden Retriever Kör tenyésztési szabályzata alapján valamennyi, az adott alomban született kiskutyát törzskönyvezi, nincs meghatározott limit (mondjuk, hogy egy alomból csak maximum 6-ot), így ha valaki arra hivatkozik, hogy nem kaphat minden kölyök származási lapot, az konkrétan hazudik.

Fontos, hogy ne vegyünk olyan helyről, ahol nem törzskönyvezett kiskutyát árulnak, mondván úgy olcsóbb. Egy törzskönyvezés ára elenyésző költség (tenyésztőszervezettől függően 5000-10000,- Ft) a kiskutya árához képest, itt is igaz az a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, esetenként az olcsón vásárolt kiskutyára sokkal többet költünk az állatorvosnál. A törzskönyvezés (és vele a származási lap kiállítás) nem nagyzolás, igenis szükség van rá, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a leendő társunk szülei például nem testvérek-e, nyomon tudjuk követni a felmenők eredményeit, ezáltal képességüket (ami idegrendszerre is utal), küllemüket és nem utolsó sorban egészségi állapotukat.

A drága kiskutya még nem garancia arra, hogy tökéletes is, de egy egészségileg szűrt, stabil idegrendszerű, jó küllemű szülőpártól sokkal nagyobb eséllyel születnek hasonló adottságú kiskutyák. Kérjük el a tenyésztőtől a mondott címek és vizsgák, eredmények, az egészségügyi szűrések igazolását (egy lelkiismeretes tenyésztő szívesen, büszkén mutatja be azokat).

Szóval a kiskutya értékét nem a származási lap határozza meg, és nem is csak az anya és az apa eredményei, hanem valamennyi ősük és az azokba a kutyákba fektetett munka, energia és szeretet!