Mire jó a Golden retriever

Nehéz röviden összefoglalni, hogy mire jó a Golden retriever. Pontosan azért, mert a Golden retriever az egyik legsokoldalúbban használható, nagyon jól alkalmazkodó kutyafajta. Népszerűsége nem véletlen, hiszen a megnyerő külsőn kívül a jelleme, természete legalább annyira szép.

A kitenyésztése óta eltelt kb. 150 év alatt a világ és az életünk, így az ő életük is nagy mértékben megváltozott, amihez kiválóan alkalmazkodott.

A Golden retriever elsősorban vadászkutya, erről ne feledkezzünk el. A tenyésztése során az ehhez szükséges tulajdonságok kiemelten fontosak voltak (főleg a kezdeti időkben). Igényli a rendszeres mozgatást (bár nem nevezhető nagy mozgásigényű fajtának), de nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is. Okos, könnyen tanítható fajta, ha unatkozik, akkor keres magának elfoglaltságot, ami nem biztos, hogy nekünk is tetsző dolog lesz. A vadászat, vadászati szokások eleve eltérőek lehetnek az egyes országokban, azonban az elmúlt időben jelentősége, szerepe egyébként is megváltozott, ahogy a vadászkutyák szerepe is. A tenyésztési irányok is két részre váltak. Küllemben és temperamentumban is van különbség a munkavonalas és a show vonalas egyedek között. Mindkettő vonalba tartozó kutyák szépek, okosak, jól taníthatóak és kezelhetőek, mégis mások. A vadászat átalakulása ellenére ma is sok aktív vadászkutya van köztük (akár munka, akár show vonalas), nem csak külföldön (pl. Angliában, az anyaországban), hanem más országokban, így Magyarországon is. Munkája jórészt a vadászok által elejtett apróvadak felkutatása és behozása, szükség szerint önállóan vagy vezetője irányítását követve, a legzordabb természeti és időjárási körülmények között is. Számukra nem lehet akadály a jeges víz, a sűrű nádas, szakadó eső, viharos szél, ők ilyenkor is teszik a dolgukat. Alkatuk, szőrük, vízimádatuk alkalmassá teszik őket erre is.

Jó orrának, taníthatóságának, kiegyensúlyozottságának köszönhetően viszonylag régóta használják rendészeti munkák során. Természetesen esetükben nem az őrző-védő munkára kell gondolni, hiszen a Golden retriever habitusa miatt erre nem igazán alkalmas. Ugyan szinte bármire megtanítható, azonban pl. támadók lefegyverzésére vannak sokkal alkalmasabb fajták (pl. a pásztor és juhászkutya fajták között). A Golden retrieverek esetében inkább a kábítószer- és bombakeresés, illetve katasztrófák esetén a mentés segítése, túlélők felkutatása (lásd 9/11) jöhet szóba. Szaglásuk kifinomultsága révén ma már bizonyos ráktípusok korai felismerésére is elkezdték őket használni, meglepően jó eredményekkel!

Bretagne és gazdája Denise Corliss Cypress-ből (Texas), szeptember 17-én érkezett New Yorkba, és ott is maradt tíz napig.

Megfelelni vágyásuk, engedelmességük, intelligenciájuk miatt szintén régóta használják a Golden retrievert (ahogy a Labradort is) látássérültek segítésére. Sajnos a vakvezető kutyák képzése viszonylag költséges és időigényes feladat, így lényegében sosincs elegendő kutya az igények kielégítésére. Ez azonban nem az ő képességeik, hanem az ország és a kutyákra várók anyagi lehetőségei miatt van így. (ha teheti, akkor támogassa valamelyik vakvezető kutyák képzésével foglalkozó szervezet munkáját!)

A Golden retriever jelleme, emberközpontúsága miatt nem meglepő, hogy terápiás kutyaként is egyre több szerephez jut. A kutya asszisztált terápia révén idősek, betegek életét teszik szebbé, könnyebbé, sőt, a gyógyulásukat is nagy mértékben segíthetik. A terápiás kutyák tevékenységéről egyre többet hallani Magyarországon is. Számtalan megható, olykor megdöbbentő történet bizonyítja, mekkora szükségünk van a kutyákra, mennyi mindenben lehetnek társaink. Erről itt olvasható egy megható történet: http://thedog.hu/egyeb/specialis-kotelek-egy-haldoklo-fiu-es-egy-kutya-kozott/

Segítő kutyaként mozgáskorlátozottak, és újabban pl. epilepsziás betegek életét is megkönnyítik. Előbbi esetben például segítenek ajtók, szekrények kinyitásában, öltözésben, a legkülönfélébb tárgyak hozásában (kiváló apportírozó ösztönük sokat segít ebben), míg érzékenységüknek, szenzoraiknak köszönhetően képesek lehetnek epilepsziás roham előre jelzésére is, így beteg gazdijuk felkészülhet rá, védekezhet ellene (illetve esetleges negatív hatásait csökkentheti).

Kifejezetten tehetséges kutyás sportokban, ügyességi feladatokban is, lehet az agility, obedience, dog dancing, frisbee, vagy a vadászathoz kapcsolódó munkaversenyek, mint a Working test vagy a Field Trial.

Végül, de nem utolsó sorban a Golden retriever egy csodálatos családi kutya, igazi társ! Tekintete, szeretete, emberközpontúsága, alkalmazkodó képessége nem véletlenül tette a legnépszerűbb fajták egyikévé. Minden vágya, hogy a gazdi közelében lehessen, valóban részese legyen életének, amiért cserébe rengeteg szeretetet ad, hatalmas mennyiségű stresszt vesz le az emberről, ezerszeresen meghálálja a törődést. Ezt persze csak az tudja, akinek valóban társa, a család része a kutyája. Sajnos kutyája sokkal több embernek van, mint amennyien családtagként kezelik, így ők soha nem is fogják megérteni ezt, miről „szól”, mire jó a Golden retriever.

Ha ön nem ilyen társat, ilyen képességű és igényű kutyát keres, akkor felejtse el a Golden retrievert. Őt nem lehet TILOS a családtól elzártan, kennelben tartani, akár mekkora is a számára biztosított terület! Ha nem kapja meg a számára annyira fontos lelki és testi törődést, akkor szenvedni fog, belebetegszik. Ezt pedig Ön sem akarhatja!