Rólunk

Sokan régóta vágynak kutyára. Vagy azért, mert gyerekként a szülői házban örök barátságot kötött a családi kedvenccel, vagy pont azért, mert szülei sosem engedték meg, hogy kutyája legyen, és megfogadta, ha egyszer önálló életet kezdhet, amint megteheti magához vesz egyet.

Fajtatisztát venni vagy örökbefogadni? Ezt mindenki döntse el maga, ehhez is próbálunk információt adni az oldalunkon.

A lényeg, hogy senki se döntsön elhamarkodottan! Egy kutya nem egy plüss játékbaba, akit bármikor mellőzni lehet. Hosszú évekre lesz a társunk, akit nevelni, gondozni kell. Persze minden fáradtság és olykor bosszúság sokszorosan “megtérül”. Akinek van már kutyája, az tökéletesen tisztában van ezzel, mint minden mással is a kutyatartással kapcsolatban.

Aki viszont első kutyáját keresi, az alaposan nézzen körül. Először magában, hogy valóban akarja-e ezt a felelősséget. És a család többi tagja? Vagy csak a gyerek? Készüljön fel, nem a gyerek fogja végül sétáltatni! Aztán a közvetlen környezetében, lakásában, házában, ahol ő és a kutya is élni fog. Vajon megfelelő egy kutya tartásához? (Vannak állatvédelmi törvényben meghatározott feltételek is. Csak kennelben pedig inkább ne akarjon kutyát tartani, akkor se, ha a mérete törvényileg elégséges.) Majd gondoljon a tágabb környezetére is. Igen, arra is! Szomszédok? A lépcsőház többi lakója? Ők vajon mit szólnának hozzá? Egyáltalán van olyan szabályozás az épületben (új lakóparkoknál gyakori :-/ ), ami tiltja a kutyatartást? Ne utólag derüljön ki. Sétáltatni hol fogja? Van a közelben kutyafuttató vagy olyan terület, ahol kicsit szaladgálhat, játszhat is a kutya anélkül, hogy végig pórázon kellene lennie (bár a törvények miatt ilyen terület már nem is igazán létezik), vagy attól kellene tartani, hogy elüti egy autó?

Ha ezekre mind megnyugtató választ talál, akkor végül alaposan mérlegelje, hogy milyen fajta kutya lehet a megfelelő. Igen, a Golden retriever a legtöbb ember számára csodálatos társ lehet. De számtalan más fajta van, melyek szintén csodálatosak. Erről is talál segítséget az oldalon egyrészt a fajták jellemzőinél, másrészt itt, ebben a cikkünkben.

Milyen eszközökre lehet szükségünk? Hol vegyünk kutyabilétát? Milyen kutyafekhelyet válasszunk?

És, ha ezeken túl van, akkor mi már csak jó egészséget és nagyon-nagyon hosszú és boldog kutyás éveket kívánunk! A közös élet a kutyával mindent megér!